Geplaatst op 01-02-2017
Improvisatie Tip: Automatisch Schrijven
Wanneer wij aan het begin van een 'workshop improvisatie' aan de deelnemers vragen wie er creatief is dan gaan er vaak schoorvoetend een paar handen omhoog. De rest van de mensen aarzelt of ontkent. Creatief? Ik? Nee hoor.
Bij the Big Mo geloven we rotsvast in de creativiteit van iedereen. De improvisatie tip van vandaag gaat daar dan ook over. Over het aanboren van jouw eigen bron van inspiratie.
Een van de mechanismes die jouw creativiteit in de weg kan staan zijn: De MONSTERS!!
Pas op voor de monsters
Controle is belangrijk. Als we controle hebben over onszelf dan doen we niets dat anderen gek of stom vinden. Zolang we normaal gedrag vertonen horen we erbij. En zolang we erbij horen zijn we veilig. Maar de behoefte om 'normaal' te zijn en 'veilig' te zijn staat je creativiteit in de weg.
'Denk eens na voordat je iets doet' en 'Doe nou eens normaal' zijn zinnen die veel ouders zullen herkennen. Als je ooit een kind bent geweest dan heb je deze zinnen ongetwijfeld ook weleens te horen gekregen. Leren om je te gedragen zoals het hoort is de hoeksteen van het socialisatieproces van onze samenleving.
Keith Johnstone verwijst in zijn boek 'Impro for Storytellers' naar de Monsters die op oude zeekaarten getekend staan. 'Hier leven Monsters', in de verboden gebieden.
De verboden gebieden in ons eigen brein zijn de gedachten die je eigenlijk niet zou mogen hebben. Omdat ze gruwelijk zijn, gewelddadig of gemeen. Of gevaarlijk, gek en gestoord. Maar vooral dus gedachten die niet NORMAAL zouden zijn.
Goed nieuws: Iedereen heeft deze monsters. En ze bijten niet. Sterker nog: zonder deze monsters kunnen schrijvers geen boeken schrijven en filmmakers geen films produceren. Of dacht je dat Stephen King de monsters in zijn brein uit de weg ging voor zijn eindeloze rij bestsellers?
Dat David Bowie nummers had kunnen schrijven als hij 'normale' liedjes probeerde te maken? Hun 'monsters' hebben daarbij geholpen. Brave monsters...
We hebben allemaal een bewaker in ons die hard bezig is om deze monsters te temmen, op te sluiten en weg te stoppen. Niet de monsters zijn onze vijand, maar deze interne censor!
Red de monsters!
De oefening: Hack je onderbewustzijn
Gelukkig is de interne censor ook goed voor de gek te houden.
Door hem af te leiden bijvoorbeeld. We gaan dat nu doen. We gaan onze censor hacken!
Je hebt nodig: pen en papier, of een computer en een paar minuten tijd alleen.
De opdracht is even simpel als briljant en werkt als volgt:
Terwijl je hardop van 100 terug telt naar 1 schrijf je een kort verhaal met de titel: Dit is niet normaal.
Ik ga het hieronder zelf even proberen:
Dit is niet normaal.
De vaatdoek is teleurgesteld in wat er op TV is. Wurg de verkoper van fruit, want vitaminen zijn gezond voor zombies. De koning is een zombie, en hij poetst zijn kroon. Laat de tandarts sterven, hij is blauw. Ik ben geen smurf ,ik heb het koud.
Als ik bovenstaande teruglees dan weet ik een ding zeker: ik had eerder nog geen idee dat dit in mijn onderbewustzijn zat. Fruitverkopers, koningen, smurfen, zombies en tandartsen.
Het resultaat is op z'n zachtst gezegd abstract en surrealistisch te noemen.
Tegelijkertijd levert het bruikbare ideeën op. Het beeld van een zombie-koning op zijn troon is bijvoorbeeld een bruikbare ingang voor een spannend verhaal.
Lees meer over automatisch schrijven op https://nl.wikipedia.org/wiki/Automatisch_schrijven
Wat kan je hier mee?
Het is een goede manier om jezelf aan ideeën te helpen. Te leren vertrouwen op de eindeloze bron van ideeën uit je onderbewustzijn. En je leert dat je niet bang hoeft te zijn voor de monsters.
Maak vrienden met ze.