Geplaatst op 21-03-2018

Minister Hugo de Jonge bij The Big Mo talkshow voor de zorg!

Als improvisatie groep maak je heel wat mee. Iedere voorstelling is bijzonder, want omdat we improviseren spelen we nooit twee keer dezelfde show.
Maar sommige shows hebben iets dat het extra bijzonder maakt…een minister op toneel bijvoorbeeld!

De minister op toneel

Als improvisatie groep maak je heel wat mee. Iedere voorstelling op maat is bijzonder, want omdat we improviseren spelen we nooit twee keer dezelfde show.
Maar sommige shows hebben iets dat het extra bijzonder maakt…
Zoals de voorstelling van afgelopen week, voor de zorginstelling Saffier, in Den Haag, waar The Big Mo minister Hugo de Jonge op het toneel mocht ontvangen.Minister de Jonge in The Big Mo Talkshow bij Saffier 2018

De voorbereidingen waren al enkele maanden voor de show begonnen. Met een intakegesprek op locatie met enkele vertegenwoordigers van de organisatie.
Het doel was duidelijk: Saffier wil de week van de zorg aangrijpen om jongeren, studenten, te informeren over, en enthousiasmeren voor, de carrièremogelijkheden in de zorg.

De keuze voor onze talkshow was snel gemaakt. Het plan om gasten uit alle geledingen van de organisatie aan tafel te laten aanschuiven bij onze gastheer. Stagaires, activiteitenbegeleiders,  opleiders en mensen uit de verpleging. En natuurlijk ook een bewoner. Want de bewoners zijn uiteindelijk de mensen waar het allemaal om draait. Gesprekken, afgewisseld met improvisatiecabaret en muziek zouden zorgen voor een dynamische middag.

Wat op dat moment nog niemand kon vermoeden was dat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport deze activiteit zou opnemen in de agenda van minister de Jonge.
Een paar dagen voor de talkshow plaats zou vinden werd Saffier gebeld. Minister Hugo de Jonge had dit evenement uitgekozen om zijn plannen voor de zorg te presenteren.  Plannen die hoog nodig zijn, want er dreigt een personeelstekort in de zorg te ontstaan. Voor jongeren betekend dit een grote kans, want kiezen voor de zorg is kiezen voor een sector waar je grote zekerheid hebt op het vinden van een baan.

En dan gebeurt er opeens een heleboel. Spoedoverleg met vertegenwoordigers van het ministerie, Saffier en onze theatergroep.
De planning gaat voorlopig even op de schop en een brainstorm over creatieve manieren waarop de presentatie van de minister vorm kan krijgen worden bedacht.
Want een ding was duidelijk: het mocht geen standaard, saaie persconferentie worden. 

Het was juist belangrijk dat de aanwezige jongeren ook door de boodschap van de minister werden aangesproken en gestimuleerd. Natuurlijk werd de pers ook uitgenodigd, maar die mochten hun vragen achteraf stellen.
Als theatergroep staan we altijd open om mee te denken met de doelen van onze opdrachtgevers. En dan is het heel fijn om te kunnen bouwen op jaren ervaring met improvisatie.

Binnen korte tijd lag er een voorstel vanuit The Big Mo, met een aantal werkvormen die moesten garanderen dat het contact tussen de minister en de aanwezige jongeren en bewoners die tijdens de show in het publiek zouden zitten op een ongedwongen, informele en open manier zou kunnen verlopen. Niet statisch en afstandelijk, maar persoonlijk en dichtbij.

Talkshow op maat met informeel karakter

In een van de voorgestelde werkvormen, Big Mo energizer ‘levend wie is het’, laten publiek , acteurs en tafelgasten letterlijk zien waar ze voor staan. En minister Hugo de Jonge deed daar enthousiast aan mee. Vragen als: Wie draagt de zorg een warm hart toe? Wie vindt zichzelf zorgzaam? Wie is er creatief? Wie zou er zelf weleens een dag in de schoenen van de minister willen staan? En tot slot de vraag Wie is hier vandaag naartoe gekomen om een plan te onthullen waarmee de personeelstekorten in de zorg worden aangepakt. Dat was de que voor minister de Jonge om zijn plan te presenteren.
Dankzij de informele inleiding, waarin de aanwezige jongeren ook al in beweging waren geweest, zichzelf hadden laten zien en horen, was vervolgens de drempel niet al te hoog om met de minister in gesprek te gaan. Er werden wederzijds vragen gesteld en beantwoord. Precies de interactieve sfeer zoals we die graag zien bij The Big Mo.

Na een klein half uur was het tijd voor minister de Jonge om weer verder te gaan. Maar natuurlijk niet voor we hem de enige echte Big Mo(k) hebben aangeboden. Met levensgrote koeienletters staat ons motto op deze mok gedrukt. Een motto dat naadloos aansloot bij de inhoud van het verhaal van de minister. Wan als we tekorten in de zorg in de toekomst willen voorkomen, dan zullen we NU moeten handelen. Het MOment is nu!

The Big Mo Big Mok Het moment is NU
On with the show - improviseren rond de verhalen van de tafelgasten

In het volgende uur stond de de Big Mo Talkshow weer ‘gewoon’ in het teken van de bewoners, verpleging, activiteitenbegeleiders en studenten. Er werden mooie verhalen verteld. Over hoe het is om om te gaan met mensen met Korsakov. (dementie ten gevolge van alcohol). Mooie verhalen over wat het werken in de zorg zo de moeite waard maakt. Een opmerking zal ons nog lang bijblijven: “Dat je iemand gelukkig kan maken, zodat het leven weer de moeite waard is”. Maar er werd ook gesproken over de moeilijke kanten van het beroep. Dat het best spannend is als je voor de eerste keer een ander mens gaat wassen. De verantwoordelijkheid die dat met zich meebrengt. En als je werkt met bewoners die jaren op jouw afdeling verblijven dan bouw je een band op. Dan kan het ook best moeilijk zijn als die persoon dan overlijd. Maar dan zijn gelukkig je collega’s er. Wat in de zorg sta je er nooit alleen voor

.Tafelgasten vertellen over werk in de zorg tijdens Talkshow The Big Mo

De laatste rol van deze geslaagde middag was weggelegd voor mevrouw van der Berk.
Deze dame woord sinds kort bij Saffier. Ze heeft het er verschrikkelijk naar haar zin. En in een sketch waarin de Big Mo acteurs een dag uit haar leven speelden en die zij mocht regisseren had mevrouw van der Berk zichtbaar ontzettend veel plezier! Het was toch uiteindelijk haar schaterlach die nog meer indruk bij ons achterliet dan het bezoek van de minister.

Bewoner als tafelgast The Big Mo Talkshow schaterlachend

Want met het zichtbare plezier van mevrouw van Berk werdt het ook bij ons, als Big Mo, echt helemaal duidelijk.
Met het werk in de zorg kun je met hele kleine dingen mensen een ontzettend groot plezier doen!

Weten wat The Big Mo met een talkshow op maat voor uw organisatie kan betekenen? Neem dan nu meteen even vrijblijvend contact met ons op.


Terug